Maria Lichtmis of het pannenkoekenfeest: in heel Vlaanderen maar ook in bijvoorbeeld Frankrijk wordt op 2 februari Maria Lichtmis gevierd, waarbij er à volonté pannenkoeken gegeten worden. Het is het feest van het licht en vindt traditiegetrouw 40 dagen na Kerstmis plaats. Maar wat vieren ze juist op deze dag, en hoe is deze traditie ontstaan? Wij gingen op onderzoek uit en verzamelden alles wat jij moet weten over deze dag. PS: het is dus ook hét perfecte excuus om dan lekkere pannenkoeken te bakken. ;-)
Voor Maria Lichtmis (in Frankrijk is dat La Chandeleur) moeten we terug in de tijd. Het is van oorsprong een religieuze feestdag en was voor christenen en katholieken de dag waarop kindje Jezus in de tempel werd gepresenteerd.
Waarom pannenkoeken dan het symbool werden van deze dag? Zo’n pannenkoek is wat gelig van kleur en rond, wat doet denken aan de zon. Het staat daarom symbool voor de verwelkoming van de lente. Op deze manier vierden de boeren ook de oogst, en de start van het planten van graan, waarmee ze dan opnieuw heerlijke pannenkoeken kunnen maken.
Daarnaast worden tijdens deze dag verschillende ruimtes verlicht met kaarsen (chandelles in het Frans - vandaar La Chandeleur), om te vieren dat de dagen weer langer worden. Maria Lichtmis heeft dus alles met licht te maken. In de middeleeuwen werden de kaarsen die in de kerk gebruikt worden ook ingezegend tijdens Maria Lichtmis.
De dag van vandaag zijn alleen de pannenkoeken gebleven, maar 2 februari was vroeger ook een dag van heel wat bijgeloof. Enkele zaken die werden geloofd:
Lekkere pannenkoeken om deze dag te vieren? Daar zeggen we geen nee tegen. Wij gaan alvast aan de slag en bakken een stapel pannenkoeken met onderstaand recept:
Maria Lichtmis, dat is hét perfecte excuus om zonder schuldgevoelens van een stapeltje pannenkoeken te genieten. Enjoy! ;-)