Maria- Lichtmis of het pannenkoekenfeest: het wordt telkens op 2 februari gevierd, exact 40 dagen na Kerstmis. In heel Vlaanderen worden er op deze dag traditiegetrouw pannenkoeken gegeten. Een overheerlijke traditie! Maar mag het voor jou dit jaar eens iets specialer zijn dan de klassieke pannenkoek? Met deze originele pannenkoeken-recepten tover je bijzondere lekkernijen op tafel op Maria- Lichtmis!
1. Tropische pannenkoeken voor een instant zomergevoel
Ook genoeg van de winter? Dankzij deze pannenkoeken met rijst en mango ben je in gedachten op een tropische bestemming!
De benodigdheden (voor 4 personen):
- 75 g zelfrijzend bakmeel
- ¼ tl zout
- 1 ei
- 250 ml volle melk
- 75 g gekookte witte rijst
- 25 g gemalen kokos
- 250 g diepvries mango stukjes (ontdooid)
- ½ el zonnebloemolie
- rietsuiker (toevoegen naar smaak)
Zo maak je ze:
- Doe het bakmeel, zout en het ei in een kom en voeg al kloppend de melk toe. Voeg daarna de rijst, de gemalen kokos en de mangostukjes toe.
- Verhit de olie in een koekenpan en het bakken kan beginnen!
2. Roze pannenkoeken met aardbeien
Pannenkoeken met een kleurtje zien er toch altijd bijzonder uit? Deze roze pannenkoeken ‘roll’ van Sofie Dumont valt ongetwijfeld bij jong en oud in de smaak.
De benodigdheden (voor 4 personen):
Voor het deeg
- 2 eieren
- 35 g fijne suiker
- 1 snuif zout
- 1 tl vanille essence
- 100 g bloem
- 275 g melk
- 40 g gesmolten boter + extra om te bakken
- 1 tl natuurlijke rode kleurstof poeder of gel
- 500 g verse aardbeien
Voor de vulling
- 250 g mascarpone
- 50 g suiker
- 250 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 vanillestok
- Sprinkels en bloemsuiker om af te werken
Zo maak je de roll
Benieuwd naar de bereiding? Sofie Dumont legt het je stap voor stap uit via dit artikel.
3. Pannenkoeken met bloemkool en limoen- yoghurtdip als het voor jou hartig mag zijn
Pannenkoeken moeten niet altijd zoet zijn, deze hartige variant zal jou ongetwijfeld ook weten te bekoren!
De benodigdheden (voor 4 personen):
- Een halve gekookte bloemkool
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie
- 2 eieren
- 1 scheutje volle melk
- 100 gram bloem
- 1 snuifje gemalen komijn
- 1 snuifje kurkuma
- 200 gram griekse yoghurt
- 1 bosje gemalen koriander
- Limoensap (en ook wat geraspte schil)
- Olijfolie
- Peper en zout
Hoe maak je deze hartige pannenkoeken?
- Meng eerst de yoghurt, het limoensap en de koriander. Deze limoen- yoghurtdip kan je alvast in de koelkast plaatsen tot het serveren.
- Prak de bloemkool en voeg samen met de bloem, eieren, peterselie en wat komijn en kurkuma toe aan een mengkom. Mix glad en voeg eventueel een scheutje melk toe als je het geheel wat smeuïger wenst te maken. Kruid ook af met zout en peper.
- Verhit de koekenpan, voeg wat olijfolie toe en start het bakken maar!
Wil je meer leren over de geschiedenis van Maria Lichtmis?
We schreven er een aparte blog over, lezen kan hier.
TV VLAANDEREN wenst jou een fijne dag en lekkere pannenkoeken! Met deze originele pannenkoeken-recepten komt dat alvast helemaal goed.